Uprawiamy zioła

Uprawa warzyw i ziół to pasjonujące zajęcie, które wciąga wielu osób. Ci, którzy pragną spróbować samodzielnej uprawy, ale nie mają zbyt ogromnego doświadczenia, powinni zacząć od gotowych sadzonek w doniczkach. Przygotowanie rozsady, która będzie spełniała wszystkie oczekiwania jest dla rozpoczynających trudne.

Oczywiście można to zrobić, jeśli zapewnimy roślinom odpowiednie warunki, ale trzeba posiadać też edukację i zwykle potrzeba jednego albo dwóch sezonów, by poznać takie podstawowe założenia i wyhodować piękną rozsadę. Dla zaczynających lepszym rozwiązaniem będą sadzonki doniczkowe. Na przykład szczaw w doniczce można wykorzystać na zupę szczawiową albo jako dekorację, zatem roślina będzie spełniała dwa zadania. Jest bardzo niewiele wymagający, o ile chodzi o uprawę, w dodatku w Polsce jest także rośliną wieloletnią. Zimą można go przezimować, zakopując sadzonkę w ziemi i okrywając ją liśćmi albo zrębkami drzewnymi. Po roku albo dwóch latach uprawy warto rozsadzić szczaw. Dzieląc sadzonkę na kilka mniejszych uzyskamy więcej szczawiu. Podobnie może być uprawiany tymianek w doniczce. Istnieje sposobność całorocznej uprawy tymianku w donicy umieszczonej w domu czy na parapecie lub wysadzenia tymianku do ogrodu po 15 maja, kiedy minie już ryzyko nocnych przymrozków charakterystycznych dla naszego klimatu. Jeśli bardzo dobrze pójdzie, roślina mocno się rozkrzewi i i będziemy zachwyceni jej designem. Zioła trzeba przycinać i pielęgnować, ale powinniśmy je także ostrożnie nawozić, by im nie zaszkodzić i aby nie doszło do ich przenawożenia.
Sprawdź tutaj: bazylia w doniczce.